Finnmon – betesområde med lång tradition
Troligtvis har stället fått sitt namn från benämningen finn som, i detta område, tidigare användes om samer. Från sina resor i Jämtland omkring 1800, skrev historikern Fale Burman: ”Reste tillbaka från Finnmon. Detta ställe har fått sitt namn af lappar, som i förra tider innehaft denna trakt och betat sina renar på ännu befintliga Renmoss-floar vid Svartsjöarne”. Även lappar är en benämning på samer som inte längre används.
Att Burman redan 1800 skrev att samer och renar uppehöll sig i området i “förra tider” bör dessutom visa till att deras användande av trakten sträcker sig mycket längre tillbaka i tiden än så. Kanske var det en fastboende skogssamisk befolkning som långt tillbaka var bosatta vid Finnmon?
Även i nyare tider har Finnmon använts av samer för renbete, då i huvudsak vintertid. Berättelser från personer som varit bosatta i tältkåtor där under vintern, så långt fram som på 1930-talet finns, och vid den stora tallen Finnmotallen på Finnmon finns rester efter två eldhärdar som kan vara från den tiden.
Forfarande lyser myrarna på Finnmoflon vita av renmossa.