Stiftelsen Gaaltije, Köpmangatan, Östersund, Sverige
Visa
Hudningsdalsveien 340, 7898 Limingen, Norge
Visa
Lopme Laante, Funäsdalen, Sverige
Visa
Stodvegen 2496, 7717 Steinkjer, Norge
Visa
Bølarein, Stodvegen, Steinkjer, Norge
Visa
Heia Gjestegård A/S, Heiavegen, Grong, Norge
Visa
Snåsavegen 340, 7760 Snåsa, Norge
Visa
Hucksjöåsen, Sverige
Visa
Unnamed Road, 834 98 Brunflo, Sverige
Visa
C72V+44 Sundsvall, Sverige
Visa
Lappuddens Friluftscenter, Nordingrå, Höga Kusten, Lappudden, Nordingrå, Sverige
Visa
Ljungdalen 531, 845 99 Ljungdalen, Sverige
Visa
Murberget County Museum, Västernorrlands museum, Murbergsvägen, Härnösand, Sverige
Visa
5HH4+G6 Köpmanholmen, Sverige
Visa
Namsos, Norge
Visa
Innherred, Norge
Visa
Namdalseid, Norge
Visa
Karta med platser i södra Saepmie som du kan besöka för att lära dig mer om samisk kultur och näringar.

Platser i södra Saepmie du kan besöka

Hit är du välkommen för att lära dig mer om samisk kultur, historia och näringar.

Böla kafé

Böla kafé

Böla kafé serverar lokalproducerat nära Skandinaviens mest kända hällristning, Bölarenen. Här lär du känna den sydsamiska kulturen genom maten och kan ta en kort promenad till hällristningarna som lättillgängliga.

Besök Böla kafé
Bölarenen och hällristningarna

Bölarenen och hällristningarna

Bölarenen är en hällristning som består av en naturalistiskt uthuggen ren. Den tillhör de äldre hällbilderna som är 4000-6000 år. Den ligger lättillgängligt med en kort promenad om ca 400 meter från parkeringen. I närheten finns Böla kafé som serverar lokalproducerade rätter under sommarsäsongen.

Besök Bölarenen och hällristningarna
Gaaltije

Gaaltije

I Staare, Östersund, ligger Gaaltije – Sydsamiskt kulturcentrum. Gaaltije är det samiska ordet för källa och som namnet antyder är Gaaltije i Östersund en källa till kunskap. Där kan du lära dig mer om samisk konst och kultur och där finns en butik med samiskt silver, renkött, litteratur, inredningsartiklar och vätnoe, samisk slöjd.

Besök Gaaltije
Heia

Heia

Heia är en viktig punkt idag och genom historien. Parallellt med den samiska bosättningen och bruket av området kring Heia har det under ca 150 år funnits ett gästgiveri för de som färdats genom området norrut eller söderut. 

Besök Heia
Hucksjöåsen

Hucksjöåsen

Den nyresta kåtan i Hucksjöåsen är ett minne av den samiska familj som bodde och vistades i området under 1880-talet. Det var troligtvis en samefamilj som inte ägde renar utan hittade sin utkomst på andra sätt. Om denna familj hörde Harald Eriksson, f 1912, talas om, skrev ned det han hört och drömde om att återuppbygga kåtan, något som Hucksjöåsens byalag kunde göra.

Besök Hucksjöåsen
Lopme Laante

Lopme Laante

Lopme Laante är temaparken där du lär dig mer om renskötsel och samiska näringar genom lek, lassokastning och möte med renar. Här finns en stor tråkåta där det serveras renkött i olika former och en butik med traditionellt och modernt samiskt hantverk.

Besök Lopme Laante
Hembygdsgården i Ljungdalen

Hembygdsgården i Ljungdalen

Ljungdalen ligger centralt i ett uråldrigt samiskt brukningsområde mellan de gamla skattefjällen Skärvagsfjäll, Ljungrisfjäll och Mittådalsfjäll. På hembygdsgården i Ljungdalen finns en torvkåta som symboliserar den samiska närvaron i bygden och som vill visa att det samiska kulturarvet är en viktig del av byns identitet.

Besök Hembygdsgården i Ljungdalen
Saemien Sijte

Saemien Sijte

Saemien Sijte är ett sydsamiskt museum och kulturcenter som ligger i Snåsa i Trøndelag. Saemien Sijte tar emot besökare under hela året, i större och mindre grupper, och förmedlar sydsamisk kultur och historia från förr och nu. I museumbutiken hittar du det senaste inom sydsamisk litteratur.

Besök Saemien Sijte
Vaegkie

Vaegkie

Vaegkie är en sydsamisk kulturmiljö för förmedling av sydsamisk kultur och traditioner. Här finns traditionella samiska byggnader som torvkåtor och timrade bodar och en större kåta för större sällskap. Här kan du ta del av historieberättande vid elden och gå en stig för att lära känna renskötseln i området.

Besök Vaegkie
Finnmon

Finnmon

Finnmon är ett betesområde med lång tradition. Troligtvis har stället fått sitt namn från benämningen finn som, i detta område, tidigare användes om samer.

Besök Finnmon
Norra Berget

Norra Berget

Norra Berget i Sundsvall bjuder på en variationsrik samisk historia sedan långt tillbaka i tiden. Bland annat har sockenlappar och deras familjer varit fastboende i området, och fjällsamer har besökt Norra Berget tillfälligtvis under sina vinterflyttningar med renarna mot kustområdena.

Besök Norra Berget
Lappudden

Lappudden

Lappudden i Nordingrå ligger mitt i en gammal flyttled för vinterflyttningar mot kustlandet. Lappuddens historia omfattar både fastboende sockenlappar och fjällsamer med sina renar på vinterbete i området och spår efter de båda samiska befolkningsgrupperna finns fortfarande synliga. I dag drivs här företaget AGMA Forntid & Äventyr.

Besök Lappudden
Västernorrlands museum, Murberget

Västernorrlands museum, Murberget

På Västernorrlands museum, Murberget finns två samiska visten, ett traditionellt skogssamiskt och ett fjällsamiskt. Museet har även en samling med drygt 500 föremål, både vardagsföremål och konsthantverk samt några insamlade berättelser om samer och en stor samling äldre fotografier med samiska motiv.

Besök Västernorrlands museum, Murberget
Köpmanholmen

Köpmanholmen

I Köpmanholmen har flera samiska befolkningsgrupper hållit till under olika tider. På en karta från 1797 finns en ”Lappstuga” utmärkt på en plats som tidigare hette Rödnäsudden, i dag Kärleksudden, och längst ut på udden lär det även ha bott samer i kåtor.

Besök Köpmanholmen
Namsos kommune

Namsos kommune

Namsos kommun / Nåavmesjenjaelmien tjïelte har sitt namn efter den stora älven Nåavmesje/ Namsen som rinner ut i fjordsystemet centralt i kommunen. Kommunen omfattar tre reinbeitesdistrikt, staden Namsos samt många samiska kulturmiljöer. Kommunen har antagit ett samiskt namn även om den inte är förvaltningskommun för samiska språk.

Besök Namsos kommune
Innherred

Innherred

Innherred i Tröndelag har mycket att erbjuda för den som är intresserad av samisk historia. I Stiklestad stod slaget där Olav den helige blev dödad. Den gamla vägen som Olav den helige följde in i Norge är ungefär samma färdväg som dagens pilgrimsvandrare följer ner mot Verdalen. Inte långt från färdvägen finns kulturlämningar som har samband med renskötsel, och i byarna finns spår efter permanent samisk bosättning.

Besök Innherred
Fosen

Fosen

Fosen, eller Fovsen-Njaarke, är som det samiska namnet berättar en halvö. Halvön ligger mellan Norska havet och Trondheimsfjorden. Fovsen-Njaarke är landfast med resten av Tröndelag i Namdalseid, Aejrie på samiska. Fovsen-Njaarke är rik på samisk kultur och historia, och renskötseln som bedrivs här har gamla anor.

Besök Fosen

Baalka har utvecklats inom Interregprojekten Beavnardahke och Sámis on the Coast – Beavnardahke II, två projekt av Gaaltije – sydsamiskt kulturcenter i Östersund och Saemien Sijte – sørsamisk museum og kultursenter i Snåsa. Projektens finansiärer är Interreg Nord, Saemiedigkie, Länsstyrelsen Västernorrland, Länsstyrelsen Jämtlands län, Kulturrådet och Trøndelag Fylkeskommune.

  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
Logotype in footer
Logotype in footer