Alla samer är inte nomadiserande
Det kan vara svårt att skilja olika samiska befolkningsgrupper från varandra. Förhållanden har förändrats över tid, och de olika grupperna har blandat sig både med varandra och med det övriga samhället och skapat nya levnadssätt.
Medan många samer, oavsett levnadssätt och näringsfång, har levt som nomader, så finns det flera exempel på fastboende samer och samer som har haft andra inkomstkällor än jakt, fiske och renskötsel. Tidigare kunde till exempel samer som hade varit renskötare, men som på grund av ålder eller sjukdom inte längre klarade av att leva som nomadiserande, livnära sig som tjänstefolk hos de fastboende. Andra slog sig av olika orsaker ner som nybyggare. Många samer producerade även hantverk för avsalu, och skaffade sig på så sätt en inkomst.
Sockenlappen utförde sysslor som ingen annan ville befatta sig med
Från början av 1700-talet dyker begreppet sockenlapp upp som yrkestitel i vissa delar av Sverige. Sockenlappen var en fastboende same som var anställd av en socken för att utföra olika arbetsuppgifter. Vanliga uppgifter var att avliva och flå hästar och hundar, men även andra sysslor som de bofasta inte gärna ville utföra. Sockenlappen kunde också ha som uppgift att hålla rovdjur borta från bygderna. Ofta var sockenlapparna kända som skickliga hantverkare, som bland annat försåg bönderna med korgar och rep. Sockenlapparna var verksamma fram till slutet av 1800-talet. I samband med de stora samhällsförändringar som inleddes i och med industrialismen upphörde behovet av deras tjänster.
Idag är den samiska befolkningen spridd även långt utanför Saepmie
Samer lever idag på samma sätt som den övriga befolkningen gör. De har samma utbildningar och arbeten och samma tillgång till hus, bilar och modern teknik. Den samiska befolkningen, som under så lång tid har bott sida vid sida med den övriga befolkningen, har blivit allt mer assimilerad i storsamhället. Väldigt många samer bor i dag i städer som Oslo och Stockholm, eller andra ställen runt omkring i världen. Trots at de lever långt ifrån Saepmie har flera ändå behållit sin samiska identitet och vissa kulturella uttryck.