Samspelet mellan djur och natur gör en plats speciell
Många av våra heliga platser hänger samman med observationer i markerna kring hur naturen med växt- och djurliv fungerar. Det samspelet i området är alltid betydelsefullt.
Av den anledningen, men även av andra orsaker, kan heliga områden vara ganska stora och omfattande. Områden där många saker sammanfaller på ett bra sätt försöker vi förstå. Precis som ett område som inte fungerar så bra också ska förstås. Svaren och kunskapen är viktig beroende på väder och årstid. Händelser och formationer i området kan dels tillskrivas av att olika rådare är närvarande eller att området är heligt, t ex ett arvefjäll där saajvh, förfäderna, hjälper till med renskötsel, jakt, fiske eller insamling.
Hur renen rör sig i ett område berättar något
Hur renen vill röra sig genom området är alltid betydelsefullt. Var den stannar för att vila av sig själv, lovvebahke, eller lovvesjimmiepluevie om det är på en myr den stannar. Vid vilka fjällsidor stannar renen till av sig själv vid flytt? Eller var stannar den lite längre och kan gå runt och beta under högsommaren? Vilka passager väljer den och vilka undviks? Var renen vill stå och vara vid olika väder- och vindförhållanden är grundläggande kunskaper liksom om de olika kalvningslanden.
En hel del platser är kopplad till den matriarkala förståelsen, Moder Jord och fruktbarhet. Det är platser där nya renkalvar, människor och andra djur föds. Och ord som innehåller aahka kan också antyda det, exempelvis Aahkabiejlieh eller Aahkajaevrie. Mest känt utanför vår samiska kultur är att vi har och har haft heliga fjäll, de är en del av en större helhet.